Vi se nalazite ovdje: Početna Joomla! Community

Amfore u podmorju Stanića

E-mail Ispis PDF

Tekst i foto: Luka Kolovrat


Jedan lijep jesenski dan iskoristili smo za posjet ronilačkoj lokaciji Stanići – Čelina. Polazak je bio iz Omiša gdje smo se pridružili ekipi iz ronilačkog kluba Calypso pa smo s njihovim brodom prešli dvije milje istočno od Omiša do rta Balića rat. Tu sidrimo brod i skačemo u more. Temperatura mora je ugodnih 19 stupnjeva, što je odlično za ovo doba godine. Od Balića rata otplivali smo stotinjak metara jugozapadno i zaronili u plavo. Na 24 metra dubine pronašli smo pjeskovito dno na kojem se nalaze ostaci tereta potopljenog antičkog broda. Brod je prevozio teret amfora tipa Lamboglia 2 od kojih su neke označavane pečatima pa stoga imaju iznimnu znanstvenu vrijednost. Sam lokalitet  se proteže na površini od 200 kvadratnih metara, otprilike dimenzija 20*10 metara, premda se sitnijih dijelova amfora nađe i na širem području. Iako je većina amfora razbijena, nekoliko njih je gotovo čitavo, a kada malo prokopate po pijesku ispod nailazimo na još keramike.

 

 

Zbog svoje atraktivnosti i nezaštićenosti, lokalitet je učestalo posjećivan od domaćih i stranih ronilaca od kojih nisu svi imali poštene namjere te je lokalitet dosta devastiran. Instruktor Tino Mrčelić iz „Calypsa“ poslije nam je rekao da je devastacija uzela maha posebno u zadnje tri godine. S lokaliteta se odnose ulomci amfora, a desetak amfora je iskopano iz pijeska ili čak odlomljeno od morskog dna. Upravo zbog toga Omišani žele što prije snimiti trenutno stanje, napraviti probna sondažna istraživanja te zaštititi lokalitet čeličnim zaštitnim mrežama. Svi uzorci slojeva, organskog i anorganskog materijala obradili bi se u specijaliziranim institucijama, uz prezentaciju rezultata.
Tako zaštićen lokalitet spremno bi čekao i  buduće ronilačke grupe, a dio amfora bi se izvadio, zaštitio i svoje mjesto našao i u Gradskom muzeju u Omišu.

 

 

No, odgovarajuću volju ne prate uvijek i odgovarajuća novčana sredstva pa će i lokalitet još neko vrijeme pričekati na zaštitu.Za vrijeme 40 minuta koje smo proveli na dnu najveća dubina koju smo dosegli bila je 29 metara, pa je zbog toga lokacija prikladna za većinu ronilaca premda nekad na dnu ima jakih strujanja.  Na pjeskovitom dnu oko lokaliteta nismo vidjeli naročito bogat riblji svijet, tek poneku trlju te škarpinu koja svoju zaštitu traži u rupama okolnih velikih kamenja. Osim ostataka amfora, fotografima će zanimljivi objekti snimanja biti i mnogobrojni cjevaši koji svoje lepeze šire oko lokaliteta.Na povratku držali smo se dna postupno smanjujući dubinu te smo uskoro došli u sjenu našeg broda. Još za kraj smo odradili preporučene sigurnosne tri minute na tri metra da bude sve po pravilu i izronili u sunčan dan.

 

 

 

Marketing

submorski_banner_white_155.gifmares-logo.gifTuristieka zajednica Imotski


manta-divinng-center

Statistika

Posjete Sadržajima : 1511923
Posjete [+/-]
Danas:
Jučer:
Prekjučer:
58
1318
1525

-207
Ovaj tjedan:
Prošli tjedan:
Pretprošli tjedan:
1376
3407
9435

-6028
Ovaj mjesec:
Prošli mjesec:
Pretprošli mjesec:
2901
33952
41217

-7265

Ukupno
Od 01.08.2013. 552 700

Tko je online

Trenutno aktivnih Gostiju: 19